قبل از هر توضیحی میخوام که این نکته رو بدونید که خیلی وقتها دوتا پهپاد از دو تا شرکت مختلف ممکنه یک ویژگی مشترک داشته باشن ولی اسم اون ویژگی از یک برند به برند دیگه فرق کنه، بذارید یه مثال بزنم که بهتر متوجه منظورم بشید، مثلا کوادکوپترهای شرکت “دی جی آی” یه ویژگی که دارن اینه که شما میتونید بر روی نقشه در صفحهٔ مانیتور یک سری نقاط رو مشخص کنید که کوادکوپتر شما به صورت اتوماتیک به اون نقاط پرواز کنه، این ویژگی به اصطلاح”وی پوینت- WayPoint” گفت میشه، همین خصوصیت رو کوادکوپتر سولو (شرکت تیریدی روبوتیکس) هم داره منتها اسمشو گذاشته “Cable Cam“، یا مثلا کوادکوپتر Align M480L که مال یه شرکت دیگس اسم این ویژگی رو گذاشته “Fix-Point Survey Function“. من این اصطلاحات رو بر اساس قابلیتهای مشترکی که دارن دسته بندی میکنم و در موردشون توضیح میدم، که اگه چشمتون به این اسمها بعدا خورد بدونید کارشون چیه.
Circle Hovering, Orbit, 360
من دیدم که بعضی از خریدارها آپشن “سیرکل هورینگ-Circle Hovering” رو با آپشن “سیف سیرکل – Safe Circle” اشتباه میگیرن. اولی یکی از آپشنهای مورد علاقهٔ اونایی هست که فعالیت ورزشی میکنن، با استفاده از این آپشن کوادکوپتر دور شما ( دقیقتر بگم، دور ریموت) بطور خودکار پرواز میکنه و میچرخه و ازتون فیلم برداری میکنه. فقط شما باید تو قسمت تنظیمات شعاع چرخش به در خودتونو رو مشخص کنید، که این البته بسته به نوع کوادکوپترتون و نرمافزاری داره که اون شرکت واسش نوشته، مثلا نرمافزار پهپادی مثل “هگزو+ Hexoplus” دوتا آپشن چرخش از نزدیک و چرخش از راه دور داره که به سادگی میتونید با کلیک کردن بروی صفحه حالت پرواز رو انتخاب کنید. خوب عبارتی مثل “اوربیت-Orbit” و “۳۶۰” هم در کوادکوپترهای دیگه همین کار رو واستون انجام میدن. درمورد آپشن”سیف سیرکل – Safe Circle” باید بگم که این برای مبتدیها درست شده، اگر کوادکوپترتون این ویژگی رو داشته باشه، معنیش اینه که میتونید به کوادکوپترتون بگید که از یک شعاعی اجازهٔ نزدیکتر شدن به شمارو نداشته باشه، این برای مبتدیها خیلی خوبه که یه وقت کوادکوپتر رو تو سرو صورت خودشون هدایت نکنن. معمولا این فاصلهٔ ممنوع حدود ۸ متر تا ریموت هستش.
No Fly Zone, Go-Fence
“نو فلای زون- No Fly zone” یعنی محدودیت پرواز و اخطارهایی که کوادکوپتر به شما میده طبق قوانینی که در کشورها وجود داره، مثل قانون (FFA-اف افآ در آمریکا) برای وقتی که به سمت منطقه ممنوعه پرواز میکنید، مثل فرودگاهها و مراکز دولتی و نظامی، مثلا اگه شما کوادکوپترتون در آمریکا به پرواز در بیارید، در حین پرواز از شعاع ۱۵ متری کاخ سفید نزدیک تر نمیشه، این محدودیت رو شرکتها موظف هستند که رو پهپادها قرار بدن. آپشن دیگه اسمش “ژئوفنس – Geo-Fence” هستش، اینم محدودیت پرواز هست ولی ربطی به قانون نداره، این خاصیت بیشتر برای مبتدی هاست، که برای کوادکوپتر به اصطلاح یک قفس مجازی روی هوا درست میکنید، و این فرمان رو میدید که از یه فاصلهای به بعد اجازه دور شدن نداشته باشه، و یا از یک ارتفاعی به بالاتر نره. به عنوان مثال کوادکوپتر Yuneec Typhoon Q500 4K ، این قابلیت رو برای شما گذاشته که کوادکوپترتون بیشتر از ۹۱ متر اجازهٔ پرواز دورتر رو نداشته باشه.
Follow Me, Watch Me, Tracking Mode, Look Down, Selfie Mode (فالو می؛ واچ می؛ ترکینگ مد؛ لوکدون مد؛ سلفی مد)
این اسمها ویژگی مشترک دارن ولی یه کمی تو جزئیات باهم فرق دارن. بطور کّل با این آپشنها کوادکوپتر، شما یا هر شیٔ رو (ثابت یا متحرک) هدف قرار میده و شروع به فیلمبرداری یا عکسبرداری میکنه در حالی که هدف رو دنبال میکنه یا دورش میچرخه. با اینکه گفتم این اسمها همشون یه کار انجام میدن ولی شاید رو بعضی کوادکوپترها دوتا اسم رو به عنوان دوتا آپشن مختلف باهم داشته باشن، مثلا کوادکوپتر”کروما بلید – Chroma Blade” هم آپشن “ترکینگ مد – Tracking mode” داره همه “فالو می – Follow Me“، فرق این دوتا اسم تو اینه که در “ترکینگ مد” شما میتونید تو تنظیمات مشخص کنید که که کوادکوپتر از چه ارتفاعی و با چه فاصلهای شمارو دنبال کنه ولی فیلمبرداری و عکس برداری رو باید خودتون انجام بدید، در حالی که با انتخاب آپشن “فالو می” کوادکوپتر هم شمارو دنبال میکنه و هم بطور خودکار ازتون فیلم میگیره. عین همین کارو کوادکوپتر “ایرداگ – AirDog” انجام میده منتها اسمش “لوک دون – Look Down” هستش.
FailSafe, Uncontrollable Return to Land
داشتن این ویژگی خیلی حیاتی هست برای کوادکوپتر شما. تعداد کسایی که کوادکوپترشونو از دست دادن و یا گم کردن کم نبوده بخاطر نبودن این ویژگی، مخصوصاً اونایی که کوادکوپترهای کوچیک اسباب بازی داشتن، مثلا کوادکوپترشون رو باد برده وقتی تو ارتفاعی بالا پرواز میکردن. با این آپشن وقتی ارتباط رادیوئی شما با کوادکوپتر به هر دلیلی قطع میشه، کوادکوپتر به صورت خودکار بر میگرده و فرود میاد به همون نقطهای که پرواز رو شروع کرده بوده. این ویژگی در بعضی از کوادکوپترها پیشرفته تر هست به طوری که اونا بر میگردن به هرجایی که ریموت هستش. البته این ویژگی احتیاط هم لازم داره، واسه اینکه درست عمل کنه، باید قبل از پرواز حتما جیپیاس و قطب نمای کوادکوپترتون رو کالیبره کنید وگرنه هیچوقت برنمیگرده – نگران نباشید، طریقهٔ کالیبره کردن تو دستورالعمل کوادکوپتری که میخرید حتما نوشته شده.
Auto-Landing, Return-Home, Auto-Return
عملکرد این آپشن شبیه آپشن قبلی هستش که توضیح دادم، با فرق اینکه شما شخصاً با فشار دگمه یا سوئیچ روی ریموت یا نرمافزار کوادکوپتر رو فرا میخونید، که بصورت اتوماتیک برگرده و فرود بیاد، بدون اینکه شما احتیاج داشته باشید هدایتش کنید. البته بعضی از کوادکوپترها یذره بینظم تر از اینی هستن که فکر میکنید، و امکان داره موقعیت برگشت رو خوب تشخیص ندن و یه چند متری دور تر از اونجایی که انتظار دارید بشینن که این موضوع بعضی وقتها نگران کننده هستش، به این فکر کنید که دگمرو فشار بدید و کوادکوپترتون قرار باشه برگرده و فرود بیاد به همونجایی که اول پرواز کرده، حالا اگه شما تو تراستون در یک آپارتمان منتظر فرود خودکار هستید، شاید بره رو تراس همسایههاتون بشینه، این البته خوش بینانش بود، اگه نره تو درو پنجره همسایه.
در جمع بندی حرفم باید اینو بگم که همهٔ این قابلیتها بطور کّل به دو دسته تقسیم میشن، دسته اول ویژگیهایی هستن که برای امنیت کوادکوپتر و یا خود شما اختصاص داده شدن ( Return-Home, FailSafe, …) و دسته دوم سلیقهای هستن و جنبه تفریحی دارن( Follow Me, Watch Me, …). دسته دوم به خودتون بستگی داره که ببیند کوادکوپتری که میخرید چه قابلیتی داره، ولی دسته اول خیلی مهم هستش که داشته باشن حتما قبل از خرید چک کنید که کوادکوپترتون این قابلیت هارو داشته باشه تا ضرر مالی واستون نداشته باشه.
اگه شما نوآموز و مبتدی هستید و قصد خرید اولین کوادکوپتر خودتونو دارید، باید قبل از هرچیز با قابلیتهای کوادکوپترها آشنا شید. کوادکوپترها ویژگی ها و خصوصیات مشترک و یا منحصر به فرد دارند که دونستن اونا خالی از لطف نیست. وقتی میخواین برید ماشین بخرید اول تحقیق میکنید ببینید که فلان مدل چه آپشنهایی داره، مثل ایربگ، کروز کنترل، شیشه برقی یا دستی و غیره.. خوب کوادکوپترها هم آپشن و اصطلاحات خودشونو دارن، باید قبل از خرید بدونید کوادکوپترتون چه قابلیت هایی داره، برای همین این مقاله رو من آماده کردم تا دیدتونو نسبت بهکوادکوپترها باز تر کنم، البته این مقاله رو من چند ماه پیش برای طرفداران دوست و همکارم الیزابت، ژورنالیست و طرفدار سرسخت پهپادها در نیویورک، در وبسایت droneblog.com نوشتم، ولی خوب تو این چند ماه تغییر قابل ذکری تو ویژگی های کوادکپترها درست نشده که بعد از خوندن این متن ازش بی خبر مونده باشید. از حاشیه بگذریم بریم سر اصل مطلب.